Після встановлення діагнозу цукрового діабету всі звички: їжа, сон, фізична активність – стають не хаотичними рішеннями, а формуються в повноцінну стратегію.
Правильне харчування за цукрового діабету – це навичка, яку можна опанувати, зробити частиною життя, і вона не буде створювати обмежень.
У цій статті ми коротко нагадаємо, що таке цукровий діабет, які типи бувають, та закцентуємо увагу на тому, які харчові звички варто набути за наявності цього захворювання.

Цукровий діабет: що це, які є типи і чим вони відрізняються?
Цукровий діабет – це група метаболічних захворювань, які характеризуються підвищенням рівня глюкози (цукру) в крові.
Традиційно класифікують діабет 1-го та 2-го типу, а також гестаційний цукровий діабет. Є також інші форми, які не підпадають під категорію діабету 1-го або 2-го типу. Для прикладу, нещодавно ендокринологи розповідали про появу діабету, пов’язаного з недоїданням, який назвали діабетом 5-го типу.
- Цукровий діабет 1-го типу характеризується руйнуванням бета-клітин підшлункової залози
(зазвичай це автоімунне ушкодження), що призводить до абсолютної недостатності інсуліну.
- Цукровий діабет 2-го типу є найбільш поширеним типом діабету у дорослих і характеризується інсулінорезистентністю (порушенням чутливості до інсуліну), відносною інсуліновою недостатністю. Зазвичай, він пов’язаний з ожирінням.
Деякими симптомами цукрового діабету 1-го та 2-го типу є:
- відчуття спраги більше, ніж зазвичай
- часте сечовипускання
- схуднення
- наявність кетонів в сечі
- відчуття втоми і слабкості
- дратівливість або інші зміни настрою
- наявність ран, що повільно загоюються
- нечіткий зір
- інфекції ясен, шкіри та піхви

Діабет може бути діагностований на основі критеріїв рівня глікованого гемоглобіну та рівня глюкози в плазмі крові.
Критерії глюкози в плазмі крові включають або певні рівні глюкози натще або під час перорального тесту на толерантність до глюкози, або випадковий рівень глюкози, що супроводжується класичними гіперглікемічними симптомами або гіперглікемічним кризом. Також під час діагностики діабету 1-го типу використовуються маркери автоімунного процесу.
У людей з цукровим діабетом 1-го та 2-го типу створені різні рекомендації з харчування. Закцентуємо свою увагу на цукровому діабеті 2-го типу – найбільш розповсюджений тип.
Цукровий діабет 2-го типу
Всі науково обґрунтовані схеми харчування наголошують на різноманітті продуктів, багатих на поживні речовини, у відповідних розмірах порцій, щоб:
- покращити загальний стан здоров’я, глікований гемоглобін, артеріальний тиск та рівень холестерину
- скоригувати масу тіла та підтримувати її
- відстрочити або запобігти ускладненням діабету
На рівні з медичними цілями у дієтотерапії стоїть за мету отримувати задоволення від їжі, забезпечувати її оптимальний склад на основі культурних та особистих вподобань. Лікар допоможе об’єднати білки, жири та вуглеводи, а також твої вподобання в практичний інструмент для щоденного планування харчування.
Для лікування діабету прийнятні різноманітні моделі харчування, але вони всі мають основні загальні принципи:
- акцент на некрохмалистих овочах;
- мінімізація додавання цукру;
- наскільки це можливо, віддавати перевагу цілісним продуктам, а не продуктам із високим ступенем обробки.
Зменшення загального споживання вуглеводів для людей з діабетом продемонструвало найбільше доказів для покращення рівня глюкози в крові та може застосовуватися в різних моделях харчування, які відповідають індивідуальним потребам та уподобанням.
Сучасні медичні консенсуси пропонують такі моделі харчування за цукрового діабету:
- у середземноморському стилі
- з низьким вмістом жиру
- з дуже низьким вмістом жиру
- з низьким вмістом вуглеводів
- з дуже низьким вмістом вуглеводів
- дієтичні підходи для контролю артеріальної гіпертензії (DASH)
- для вегетеріанців або веганів
Щоб впровадити схеми харчування можна користуватись методом «Діабетичної тарілки». Це найпростіший спосіб сформувати оптимальну порцію їжі зі здоровим балансом овочів, білків і вуглеводів без підрахунків, зважувань та вимірювань. Для цього треба тарілка приблизно 22-23 см.
Якщо твоя тарілка має малюнок або виступ по краю, використовуй його як межу для заповнення тарілки – важливо, щоб область усередині мала вказаний діаметр.
Накресли на тарілці дві уявні лінії, що розділять її на три частини.

1. Заповни 1/2 тарілки некрохмалистими овочами:
- капуста (усі види)
- огірки
- помідори
- баклажани
- кабачки
- перець
- буряк
- морква
- стручкова квасоля
- молодий зелений горошок
- редис
- селера
- салатна зелень (салат, рукола, латук, крес-салат, радиччо, фрізе та ін.),
- шпинат, щавель
- гриби
2. Заповни 1/4 тарілки нежирними білковими продуктами:
Білкова їжа (особливо тваринного походження) зазвичай містить насичені жири, що можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань. Пісні білкові продукти містять менше як жирів, так і насичених жирів, що є більш здоровим вибором.
Зверни увагу, що деякі білкові продукти рослинного походження (наприклад, квасоля та бобові) також містять багато вуглеводів.
Нежирна білкова їжа:
- м’ясо (курка, індичка, крільчатина, пісна яловичина, телятина)
- риба (віддавай перевагу нежирним сортам – тріска, хек, минтай, судак, окунь, камбала, карась)
- яйця
- морепродукти (креветки, мідії, кальмари, морські гребінці, молюски)
- тверді сири з жирністю менше 30%
- кисломолочні сири з жирністю менше 5%
- молоко та кисломолочні продукти низької жирності
- рослинні джерела білка: горох, квасоля, сочевиця та страви з них (хумус, фалафель), горіхи, рослинні замінники м’яса
3. Заповни 1/4 тарілки вуглеводною їжею
• цільнозернові продукти: крупи (коричневий рис, овес (вівсянка), кіноа, гречка, ячмінь, булгур, пшоно, кукурудза) та продукти з цільного зерна (хліб, макаронні вироби, випічка)
• крохмалисті овочі: картопля, кукурудза, зелений горошок, буряк (меншою мірою), пастернак, гарбуз, солодка картопля (батат)
• зрілі зерна бобових (квасоля, горох, сочевиця)
• фрукти та сухофрукти
• молоко та кисломолочні продукти

4. Вибирай воду або низькокалорійні напої
Вода – найкращий вибір
але можна ще:
- напої з цукрозамінниками
- чай та кава без цукру та вершків
- мінеральна вода

А як щодо комбінованої їжі?
Багато страв (супи, запіканки, бутерброди, піца, паста) поєднують різні види продуктів, котрі не завжди можливо чітко розкласти на окремі частини тарілки.
В такому випадку ти можеш використовувати метод тарілки під час приготування та подачі їжі. Просто в страві визнач різні типи продуктів та подумайте, де вони розмістяться на тарілці. Наприклад, у шматку піци скоринка буде вуглеводною їжею, сир і мʼясо – білковою, овочі зверху – некрохмалистими овочами
Як харчуватись для профілактики цукрового діабету 2-го типу, якщо уже виявлено переддіабет?
Схеми здорового харчування, розроблені для людей із діабетом, також підходять для тих, хто має переддіабет. Навіть незначні кроки, як-от зниження маси тіла на 5% і підвищення рівня фізичної активності, можуть суттєво знизити ризик розвитку або відтермінувати діабет 2-го типу.
А чи є корисні продукти для людей з цукровим діабетом?
Так, є перелік продуктів, які багаті на білок, корисні жири, вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину. Вони є корисними, проте варто пам’ятати, що треба враховувати жирність певних продуктів та їх порцію.
До цього списку продуктів потрапили:
- квасоля і бобові
- риба з високим вмістом омега-3-жирних кислот
- горіхи
- зелені листові овочі
- авокадо
- ягоди
- цитрусові фрукти
- цільнозернові продукти
- молоко і йогурт

Висновок:
Харчування – це базовий інструмент в профілактиці та лікуванні цукрового діабету.
Для діагностики цукрового діабету та створення довготривалої харчової стратегії консультуйся з лікарем-ендокринологом.
*Стаття створена на основі рекомендацій Американської діабетичної асоціації, ресурсу UpToDate та інформації МОЗ та клініки Mayo, Medscape.