Будь здорова!

Ягідні рецепти

білява дівчина смакує зелений салат вдома

 

Корисні та смачні рецепти з ягодами

 

Ягоди містять багато корисних речовин, які позитивно впливають на здоров’я. Основні з них:

 

ВІТАМІНИ:

 

  • Вітамін С – потужний антиоксидант, зміцнює імунітет (особливо багато у смородині, обліписі, полуниці).
  • Вітамін А – важливий для зору та шкіри (є в чорниці, журавлині).
  • Вітаміни групи B – підтримують нервову систему й обмін речовин (найбільше у смородині, малині, полуниці та ожині).
  • Вітамін Е – антиоксидант, захищає клітини від старіння (є у шипшині, полуниці, малині, смородині, ожині та винограді).

 

МІНЕРАЛИ:

 

  • Калій – регулює тиск, корисний для серця (чорниця, малина, полуниця та інші).
  • Магній – знижує стрес, підтримує м’язову функцію (ожина).
  • Залізо – потрібне для кровотворення (шовковиця, журавлина).
  • Кальцій – зміцнює кістки (ожина, полуниця, малина).

 

АНТИОКСИДАНТИ:

 

  • Антоціани – захищають клітини від пошкоджень (є у чорниці, смородині, малині).
  • Флавоноїди – покращують роботу серця, знижують запалення (є у чорниці, малині, журавлині, чорній смородині, ожині).
  • Кверцетин – має протизапальні властивості (є в журавлині, чорній смородині, ожині).

 

Клітковина покращує травлення, сприяє відчуттю ситості, знижує рівень холестерину. Органічні кислоти сприяють кращому травленню (яблучна, лимонна, саліцилова кислота тощо). Природні цукри (глюкоза та фруктоза) – джерело енергії без шкоди.

 

ЯГОДИ НА ЩОДЕНЬ: МАЛЕНЬКІ ПЛОДИ – ВЕЛИКА КОРИСТЬ

 

Сезонні ягоди – універсальний продукт, який легко поєднується з іншими інгредієнтами: їх додають у ягідні салати, напої, десерти, страви зі злаками та в м’ясні соуси. Червоні ягоди, такі як червона смородина чи малина, надають стравам яскравого вигляду й приємної кислинки. А чорниця, ожина, полуниця – ніжні, солодкі, глибокі на смак.

 

У сезон їх легко придбати або зібрати самостійно свіжими, взимку використовувати заморожені ягоди – вони не втрачають своєї користі.

 

ДОБІРКА ЯГІДНИХ ЛАЙФХАКІВ

 

Якщо ти хочеш не просто їсти ягоди, а кайфувати від кожного рецепту:

 

  • Додавай спеції: корицю, імбир, базилік, м’яту або розмарин – і ти вже не вдома, а на гастрофестивалі. Наприклад, чорниця з розмарином у соусі до м’яса – це божественно.
  • Грай із текстурами. Не лише смузі, коктейлі чи джеми: запікай ягоди у крихтах, підсушуй у духовці, роби чипси або карамелізуй. Спробуй свіжі, сушені, заморожені або навіть в’ялені ягоди в одній страві.
  • Переконайся, що солоні страви – теж ягідні. Додати полуницю у салат із сиром і руколою, журавлину в булгур, чорницю у соус до качки – це не збочення, це кулінарне мистецтво.
  • Перетвори ягоди на щось новеньке: збий з вершковим маслом і медом – от тобі намазка на грінки; або зроби ягідно-бальзамічний соус до сиру чи м’яса.
  • Смакуй морозиво, але по-дорослому. Змішай ягоди з йогуртом або кокосовим молоком, додай краплю лікеру чи ванілі та заморозь. Вийде легкий, домашній сорбет.

 

ГОТУЙ КРЕАТИВНО

 

  • Здивуй усіх ягідним оцтом або олією. Замочи ягоди в оцті або олії на кілька днів, щоб отримати ароматну основу для салатних заправок або маринадів.
  • Готуй топінги на максимумі. Свіжі ягоди можна підсмажити з тростинним цукром і лимоном, вийде компотний джем для млинців, каші чи морозива.
  • Насолоджуйся десертами без цукру. Ягоди – природна солодкість. Змішай їх з бананом, насінням чіа та йогуртом, щоб насолодитися легким десертом без шкоди для фігури.
  • Додавай у напої ягідний лід або кубики. Заморозь ягоди з м’ятою або лимоном у формочках для льоду – і кидай у воду, вино або лимонад. Охолоджує і тішить око.
  • Поповни раціон комбо зі злаками. Змішай ягоди з кіноа, кус-кусом або вівсянкою для поживного сніданку.

 

10 ЛЕГКИХ РЕЦЕПТІВ З ЯГОДАМИ НА ЩОДЕНЬ

 

лохина та ожина в тарілочках десертних

 

1. НАМАЗКА «ЯГІДНЕ ЩАСТЯ»

 

СКЛАД: • 100 г ожини • 50 г чорниці • 1 ч. л. меду • 100 г вершкового масла кімнатної температури • щіпка кориці

 

  1. Ягоди перетри через сито або збий у блендері до стану пюре.

2. Додай мед і корицю, добре перемішай.

3. Змішай з м’яким маслом до однорідності.

4. Намаж на тост, круасан або гарячий млинець. Можна зверху посипати подрібненими горіхами. Ця намазка перетворить звичайний тост чи млинець на справжній десерт!

 

фруктовоя-ягідний мус в піалах

 

2. ДЕСЕРТ «ЛІТНІЙ КАПРИЗ»

 

СКЛАД: • 50 г чорниці • банан • 300 г морозива до смаку • кілька штук горішків кешью (для подавання)

 

1. Ягоди вимий, обсуши. Банан очисть від шкірки.

2. Банан наріж кружальцями.

3. Морозиво дістань із морозильної камери та дай трохи відтанути. За бажанням можна додати в нього смажені подрібнені горіхи кеш’ю.

4. Виклади морозиво в тарілку, додай нарізані банани та чорницю. Десерт можна прикрасити тертим шоколадом. Їж одразу й насолоджуйся ніжним поєднанням морозива, свіжих ягід, фруктів і хрумких горіхів. Ідеальний десерт у літню спеку!

 

смажений камамбер в паніровці з журавлиновим соусом

 

3. СМАЖЕНИЙ КАМАМБЕР

 

СКЛАД: • 200 г червоної смородини (або вишні без кісточок) • 70 г цукру • 1 яйце • 2 ст. л. сметани • 500 г сиру камамбер • 150 г борошна • 150 г панірувальних сухарів • 400 мл рослинної олії • листочки м’яти

 

1. Для соусу ягоди червоної смородини вимий, обсуши, залий 100 мл води, постав на вогонь, доведи до кипіння, потім вари 5 хв, дай трохи охолонути та протри через сито. В пюре, що отримала, додай цукор і вари 10 хв.

2. Яйце збий зі сметаною до утворення однорідної маси. Кожен шматочок сиру камамбер вмочи в яєчно-сметанну суміш, обваляй у борошні, знову в яєчній суміші, а потім – у панірувальних сухарях. Обсмаж у фритюрі з усіх боків до утворення красивої золотистої скоринки.

3. Смажений камамбер прикрась листочками м’яти. Подавай гарячим із кисло-солодким ягідним соусом – хрустка скоринка, ніжна серединка та яскравий соус створюють вишукане поєднання смаків. Ідеальна закуска для особливого випадку або гастрономічного задоволення!

 

салат із полуницею, фетою та зеленню

 

4. САЛАТ «КАЛЕЙДОСКОП» З ПОЛУНИЦЕЮ, ШПИНАТОМ І СИРОМ ФЕТА

 

СКЛАД: • 1 пучок свіжого шпинату • листя міксу салатів • 100 г полуниці • 50 г чорниці або лохини • 50 г сиру фета або козячого сиру • 2 ст. л. волоських горіхів • кілька тонких кілець червоної цибулі (за бажанням) • кілька штук мигдалю (для подавання). Для заправки: • 2 ст. л. оливкової олії • 1 ч. л. меду • 0,5 ч. л. гірчиці діжонської • 1 ч. л. лимонного соку або бальзамічного оцту • сіль і перець до смаку

 

1. Полуницю вимий, обсуши й наріж пластинками. Чорницю також промий.

2. Фету наріж кубиками.

3. Волоські горіхи трохи підсмаж на сухій сковороді для аромату.

4. У великій мисці змішай салатне листя, шпинат, полуницю, чорницю, горіхи, фету й за бажанням кільця червоної цибулі.

5. Приготуй заправку: змішай усі інгредієнти до однорідності.

6. Полий салат заправкою перед подачею, перемішай. Прикрась мигдалем за бажанням.

7. Подавай одразу з хрустким хлібом.

 

салат із черешнею та рукколою

 

5. САЛАТ «СОЛОДКА РУКОЛА»

 

СКЛАД: • 1 пучок руколи • 50 г вишні або черешні • 1 ч. л. меду • 1 ст. л. оливкової олії • 1 ст. л. бальзамічного оцту

 

1. Руколу, вишню помий та обсуши.

2. Для заправки змішай мед, оливкову олію та оцет.

3. Змішай руколу з вишнею у мисці й полий соусом. Смак несподіваний і приємний.

 

соус з лохини

 

6. СОУС «ПРЯНИЙ ЧОРНИЧНИЙ ДРІП»

 

СКЛАД: • 150 г чорниці • 1 ч. л. меду • 1 ст. л. соєвого соусу • 1 ч. л. тертого імбиру • щіпка чорного перцю

 

1. У сотейнику прогрій чорницю до виділення соку.

2. Додай решту інгредієнтів, вари 3-5 хв, поки трохи загусне.

3. Проціджувати не обов’язково. Подай до м’яса або сиру.

 

кисломолочний сир та ягоди в тарілці

 

7. ДЕСЕРТ «ЯГІДНИЙ»

 

СКЛАД: • 200 г домашнього сиру (жирність на твій вибір) • 5-6 вишень або черешень (без кісточок) • 1 гілочка червоної смородини • 1 ст. л. чорниці • по 2-3 ягоди ожини, малини, аґрусу • 1 полуниця • жовта черешня (за бажанням) • 1 ч. л. меду або кленового сиропу • дрібка ванілі або лимонної цедри (опціонально

 

1. Виклади сир у глибоку миску та злегка розпуши виделкою, щоб став пухким. 2. Всі ягоди помий, з вишень або черешень видали кісточки, великі – розріж.

3. Виклади ягоди й фрукти на сир.

4. Полий усе медом або сиропом, додай трішки ванілі чи цедри.

5. Можна перемішати, а можна насолоджуватись пошарово.

 

домашній лимонад з ягодами та цитрусовими

 

8. ДОМАШНІЙ ЛИМОНАД

 

СКЛАД: • 2 лимони або лайми • 200 г полуниці • 200 г цукру • кілька ягід полуниці та м’ята для прикрашання напою

 

1. Лимони вимий, обсуши. З одного лимона зріж цедру. З цього, а також із лимона, що залишився, відіжми сік.

2. Полуницю вимий, обсуши, видали плодоніжки, кожну ягоду розріж на половинки (кілька дрібних заморозь для прикрашання у формочках для льоду).

3. Доведи до кипіння 1,5 л води, влий сік лимона, додай цедру, цукор і ягоди. Вари протягом 5 хв. Дай охолонути.

4. Напій проціди, розлий по келихах. У кожен поклади скибочку або кружечок лимона, лід із замороженою ягідкою та м’яту.

 

полуниця, заморожена в кубиках льоду

 

9. КРИЖАНИЙ МІКС «ПОЛУНИЧНА ІСКРА»

 

СКЛАД: • кілька полуниць • кілька листочків м’яти • 1 часточка лайма або лимона • негазована вода

 

1. Поклади в форму для льоду шматочки полуниці, м’яту, додай трішки соку лайма.

2. Залий водою і заморозь.

3. Ягідні кубики льоду кидай у келихи з водою, лимонадом або вином – ефект «вау» гарантовано.

 

чіа пудинг з малиною

 

10. ПУДИНГ «ЯГІДНА ХМАРИНКА»

СКЛАД: • 2 ст. л. насіння чіа • 150 мл кокосового або мигдального молока • 1/2 банана • 50 г малини • мед до смаку

 

1. Насіння чіа залий молоком, залиш на ніч у холодильнику.

2. Зранку додай збитий банан, змішай.

3. Подай із ложкою меду, прикрасивши свіжими ягодами зверху.

 

Ягідні десерти – це не лише про насолоду смаком, а й про користь для організму. Вони заряджають здоров’ям, бадьорістю та молодістю. Тож не бійся експериментувати.