
Панкреатит може бути гострим або хронічним. Діагноз встановлюють на основі клінічних, лабораторних та інструментальних досліджень.
Метою моніторингу пацієнта з хронічним панкреатитом є раннє виявлення ендокринної і екзокринної недостатності підшлункової залози та ускладнень.
Оскільки екзокринна та ендокринна недостатність підшлункової залози часто формується у пацієнтів за 8-20 років після виявлення хвороби – пацієнти потребують щорічного визначення рівня глюкози крові натщесерце, глікованого гемоглобіну хоча б 1 раз на рік за вихідних нормальних показників, а у разі вихідного підвищення – частіше, за необхідності – 1 раз на три місяці, панкреатичної еластази. За вихідних нормальних показників – 1 раз на три роки, а за вихідного зниження – 1 раз на рік.
У разі підозри на гіпертригліцеридемічний панкреатит потрібно дослідити ліпідограму – пакет №4.5 «Ліпопротеїди фракційно».
Правильне харчування є ключовим фактором у відновленні органу та запобіганні загостренням.

Дієта за хронічного панкреатиту повинна містити оптимальну кількість білку (80-100 г/добу, з них тваринних – 45-50 г/добу), помірно обмежуються жири (до ≈ 60 г/добу, з них рослинних – 25-30 г/добу; жир розподіляється рівномірно на 3-4 основних прийоми їжі). За наявності цукрового діабету вуглеводи, що легко засвоюються, мають бути виключені з харчування. Необхідна відмова від продуктів та страв, що стимулюють шлункову та панкреатичну секрецію (гострі, копчені, смажені, свіжоспечені, солодкі страви, шоколад, какао, кава, прянощі, бульйон, груба клітковина). Важливим є вид кулінарної обробки (необхідно відварювання, запікання), дотримання ритму прийому їжі (4-6 разів на добу), зменшення кількості солі (до 6-8 г/добу), достатня кількість рідини (1-1,5 літри на добу). Температура страв 15-60°C. Енергетична цінність раціону – 2000-2500 ккал/добу. Додатково рекомендується призначення лікарських препаратів омега-3 жирних кислот, лецитину, жиророзчинних вітамінів після їжі в комбінації з препаратами ферментів.
Загальні принципи дієти за панкреатиту:
- Їжа повинна бути легкою для перетравлення: відварна, парова, протерта.
- Їж невеликими порціями, 5-6 разів на день.
- Уникай жирного, смаженого, копченого, гострого та алкоголю.
- Температура їжі помірна, не гаряча й не холодна.
- Дотримуйся дієти №5 рекомендованої за панкреатиту.
Дозволені продукти
За гострого панкреатиту (після голодування):
- Каші на воді (вівсяна, рисова, манна).
- Картопляне або морквяне пюре.
- Відварене м’ясо (індичка, курка без шкіри).
- Сухарики з білого хліба.
- Кисіль, компоти без цукру.
- Знежирений кефір (через 1-1,5 тижня після загострення).

Заборонено: капуста, бобові, свіжий хліб, гриби, копченості, солодощі, кава, газовані напої, алкоголь.
За хронічного панкреатиту (у стадії ремісії):
- Відварне або запечене пісне м’ясо, риба.
- Парові котлети.
- Кисломолочні продукти (кефір, нежирний сир).
- Яйця (1 яйце на день, тільки білок при загостренні).
- Овочі (морква, кабачок, буряк, гарбуз).
- Запечені яблука, банани.
- Вчорашній хліб або сухарі.
- Неміцний чай, компот із сухофруктів.
Рецепти страв для людей з панкреатитом:
Дієтичний овочевий борщ (без томатів і зажарки)
Інгредієнти:
- 1 невеликий буряк
- 1 морква
- 2 картоплини
- 2 ст. ложки нашаткованої капусти
- 1 ч. ложка олії (рафінованої)
- зелень (кріп або петрушка) – за бажанням
- Вода – 1 л
Приготування:
- Всі овочі натри або дрібно поріж.
- Вари буряк окремо до напівготовності, потім додай інші овочі та капусту.
- Вари на слабкому вогні 20-25 хв, поки овочі стануть м’якими.
- В кінці можна додати ложку олії та трохи зелені.
- Не додавай томат, часник, оцет чи спеції.
Парова котлета з курки або індички
Інгредієнти:
- Куряче або індиче філе – 300 г
- Яйце – 1 шт (можна тільки білок)
- Кілька ложок відвареного рису або вівсянки (для м’якості)
- Дрібка солі
Приготування:
- Перемели м’ясо з рисом в блендері або на м’ясорубці.
- Додай яйце, посоліть, сформуй котлети.
- Готуй в пароварці або в друшляку над киплячою водою 20-25 хв
Запіканка з картоплі та моркви
Інгредієнти:
- Картопля – 2-3 шт
- Морква – 1 велика
- Яйце – 1 шт
- Молоко (нежирне) – 2 ст. ложки
- Трохи олії або вершкового масла
Приготування:
- Відвари овочі, натри на тертці.
- Змішай з яйцем і молоком.
- Виклади у форму, змащену олією.
- Запікай 20-25 хв за 180 °C.
Сирно-морквяна запіканка
Інгредієнти:
- Нежирний сир – 200 г
- Варена морква – 1 шт (натерта)
- Манна крупа – 1–2 ст. ложки
- Яйце – 1 шт
- Трохи меду (тільки якщо немає загострень)
Приготування:
- Змішай всі інгредієнти, дай постояти 10 хв (щоб манка набухла).
- Виклади у формочку, запікайте 30 хв за 180 °C.
Риба запечена у фользі
Інгредієнти:
- Філе нежирної риби (хек, судак) – 150 г
- Кабачок або морква – трохи, для аромату
- Дрібка солі
- Крапля олії
Приготування:
- Загорни філе з овочами у фольгу.
- Запікай 25 хв у духовці за 180 °C
Запечене яблуко з сиром
Інгредієнти:
- Яблуко (кисло-солодке) – 1 шт
- Сир нежирний – 2 ст. ложки
- За бажанням – крапля меду або родзинки (лише в ремісії)
Приготування:
- Видали серцевину, наповни яблуко сиром.
- Запікай 15-20 хв за 170-180 °C.
Тижневе меню за хронічного панкреатиту
| День | Сніданок | Другий сніданок | Обід | Полуденок | Вечеря |
| Понеділок | Вівсянка на воді з бананом | Запечене яблуко з сиром | Картопляне пюре з паровою індичою котлетою та кисіль | Галетне печиво та чай | Рисова запіканка з яблуком |
| Вівторок | Манна каша з краплею масла | Сухарик з чаєм | Рисовий суп та відварне куряче філе, тушкований кабачок | Кефір нежирний | Паровий омлет (без жовтка) та морквяне пюре |
| Середа | Рис із паровим омлетом | Банан | Гречка та тушковане філе курки, буряк варений | Компот із сухофруктів та сухарик | Сирна запіканка без цукру |
| Четвер | Гарбузова каша (гарбуз + рис) | Запечене яблуко | Овочевий суп-пюре з гречаними тефтелями, морквяний салат (відварний) | Нежирний йогурт | Картопляне пюре з паровою рибою |
| П’ятниця | Сир нежирний та сухарик | Кисіль | Суп із кабачків, рис варений та куряча котлета | Відвар шипшини та галетне печиво | Овочеве рагу (морква, картопля, кабачок) |
| Субота | Пшоняна каша з гарбузом | Банан | Суп з вермішеллю, парова індичка з овочевим пюре | Компот та білі сухарі | Запіканка з сиру та моркви |
| Неділя | Вівсянка з запеченим яблуком | Кефір | Суп-пюре з моркви, картопляне пюре з паровою рибною котлетою | Сухофрукти (кілька шматочків чорносливу/кураги) | Паровий омлет та грінка з білого хліба |
Порада:
Страви можна готувати наперед на 2-3 дні, зберігаючи в холодильнику. Не варто зловживати одними й тими ж продуктами – організму потрібна обережна, але різноманітна їжа.
Можна змінювати:
- Каші: вівсянка, рис, пшоно, гречка – чергувати.
- М’ясо: курка, індичка, кролик, нежирна риба.
- Овочі: морква, кабачок, буряк, гарбуз, картопля.
- Фрукти: яблука, банани (недозрілі), трохи печеної груші.
- Напої: кисіль, відвар шипшини, неміцний чай, компот із сухофруктів без цукру.

Уникати:
- Борщу з зажаркою (можна тільки дієтичний варіант – без томатів і смаження).
- Ковбас, сала, домашніх консерв.
- Хліба зі свіжого тіста.
- Квашених овочів.
- Жирної сметани та вершкового масла в надлишку.
- Випічки з дріжджами, тортиків, цукерок.
Панкреатит – це виклик, але не вирок. Правильно підібране харчування може стати твоїм найкращим союзником у щоденному житті. Навіть у межах дієти можна готувати смачні, різноманітні й безпечні страви, що підтримають здоров’я підшлункової залози та покращать самопочуття.
Нехай кожна тарілка буде не лише корисною, а й смачною та приносить задоволення – адже турбота про себе починається з любові до свого здоров’я.