Будь здорова!

Харчування за панкреатиту

 

Панкреатит може бути гострим або хронічним. Діагноз встановлюють на основі клінічних, лабораторних та інструментальних досліджень.

 

Метою моніторингу пацієнта з хронічним панкреатитом є раннє виявлення ендокринної і екзокринної недостатності підшлункової залози та ускладнень.

 

Оскільки екзокринна та ендокринна недостатність підшлункової залози часто формується у пацієнтів за 8-20 років після виявлення хвороби – пацієнти потребують щорічного визначення рівня глюкози крові натщесерце, глікованого гемоглобіну хоча б 1 раз на рік за вихідних нормальних показників, а у разі вихідного підвищення – частіше, за необхідності – 1 раз на три місяці, панкреатичної еластази. За вихідних нормальних показників – 1 раз на три роки, а за вихідного зниження – 1 раз на рік.

 

У разі підозри на гіпертригліцеридемічний панкреатит потрібно дослідити ліпідограму – пакет №4.5 «Ліпопротеїди фракційно».

 

Правильне харчування є ключовим фактором у відновленні органу та запобіганні загостренням.

 

 

Дієта за хронічного панкреатиту повинна містити оптимальну кількість білку (80-100 г/добу, з них тваринних – 45-50 г/добу), помірно обмежуються жири (до ≈ 60 г/добу, з них рослинних – 25-30 г/добу; жир розподіляється рівномірно на 3-4 основних прийоми їжі). За наявності цукрового діабету вуглеводи, що легко засвоюються, мають бути виключені з харчування. Необхідна відмова від продуктів та страв, що стимулюють шлункову та панкреатичну секрецію (гострі, копчені, смажені, свіжоспечені, солодкі страви, шоколад, какао, кава, прянощі, бульйон, груба клітковина). Важливим є вид кулінарної обробки (необхідно відварювання, запікання), дотримання ритму прийому їжі (4-6 разів на добу), зменшення кількості солі (до 6-8 г/добу), достатня кількість рідини (1-1,5 літри на добу). Температура страв 15-60°C. Енергетична цінність раціону – 2000-2500 ккал/добу. Додатково рекомендується призначення лікарських препаратів омега-3 жирних кислот, лецитину, жиророзчинних вітамінів після їжі в комбінації з препаратами ферментів. 

 

Загальні принципи дієти за панкреатиту:

 

  • Їжа повинна бути легкою для перетравлення: відварна, парова, протерта.
  • Їж невеликими порціями, 5-6 разів на день.
  • Уникай жирного, смаженого, копченого, гострого та алкоголю.
  • Температура їжі помірна, не гаряча й не холодна.
  • Дотримуйся дієти №5 рекомендованої за панкреатиту.

 

Дозволені продукти

 

За гострого панкреатиту (після голодування):

 

  • Каші на воді (вівсяна, рисова, манна).
  • Картопляне або морквяне пюре.
  • Відварене м’ясо (індичка, курка без шкіри).
  • Сухарики з білого хліба.
  • Кисіль, компоти без цукру.
  • Знежирений кефір (через 1-1,5 тижня після загострення).

 

 

Заборонено: капуста, бобові, свіжий хліб, гриби, копченості, солодощі, кава, газовані напої, алкоголь.

 

За хронічного панкреатиту (у стадії ремісії):

 

  • Відварне або запечене пісне м’ясо, риба.
  • Парові котлети.
  • Кисломолочні продукти (кефір, нежирний сир).
  • Яйця (1 яйце на день, тільки білок при загостренні).
  • Овочі (морква, кабачок, буряк, гарбуз).
  • Запечені яблука, банани.
  • Вчорашній хліб або сухарі.
  • Неміцний чай, компот із сухофруктів.

 

Рецепти страв для людей з панкреатитом:

 

Дієтичний овочевий борщ (без томатів і зажарки)

 

Інгредієнти:

 

  • 1 невеликий буряк
  • 1 морква
  • 2 картоплини
  • 2 ст. ложки нашаткованої капусти
  • 1 ч. ложка олії (рафінованої)
  • зелень (кріп або петрушка) – за бажанням
  • Вода – 1 л

 

Приготування:

 

  1. Всі овочі натри або дрібно поріж.
  2. Вари буряк окремо до напівготовності, потім додай інші овочі та капусту.
  3. Вари на слабкому вогні 20-25 хв, поки овочі стануть м’якими.
  4. В кінці можна додати ложку олії та трохи зелені.
  5. Не додавай томат, часник, оцет чи спеції.

 

Парова котлета з курки або індички

 

Інгредієнти:

 

  • Куряче або індиче філе – 300 г
  • Яйце – 1 шт (можна тільки білок)
  • Кілька ложок відвареного рису або вівсянки (для м’якості)
  • Дрібка солі

 

Приготування:

 

  1. Перемели м’ясо з рисом в блендері або на м’ясорубці.
  2. Додай яйце, посоліть, сформуй котлети.
  3. Готуй в пароварці або в друшляку над киплячою водою 20-25 хв

 

Запіканка з картоплі та моркви

 

Інгредієнти:

 

  • Картопля – 2-3 шт
  • Морква – 1 велика
  • Яйце – 1 шт
  • Молоко (нежирне) – 2 ст. ложки
  • Трохи олії або вершкового масла

 

Приготування:

 

  1. Відвари овочі, натри на тертці.
  2. Змішай з яйцем і молоком.
  3. Виклади у форму, змащену олією.
  4. Запікай 20-25 хв за 180 °C.

 

Сирно-морквяна запіканка

 

Інгредієнти:

 

  • Нежирний сир – 200 г
  • Варена морква – 1 шт (натерта)
  • Манна крупа – 1–2 ст. ложки
  • Яйце – 1 шт
  • Трохи меду (тільки якщо немає загострень)

 

Приготування:

 

  1. Змішай всі інгредієнти, дай постояти 10 хв (щоб манка набухла).
  2. Виклади у формочку, запікайте 30 хв за 180 °C.

 

Риба запечена у фользі

 

Інгредієнти:

 

  • Філе нежирної риби (хек, судак) – 150 г
  • Кабачок або морква – трохи, для аромату
  • Дрібка солі
  • Крапля олії

 

Приготування:

 

  1. Загорни філе з овочами у фольгу.
  2. Запікай 25 хв у духовці за 180 °C

 

Запечене яблуко з сиром

 

Інгредієнти:

 

  • Яблуко (кисло-солодке) – 1 шт
  • Сир нежирний – 2 ст. ложки
  • За бажанням – крапля меду або родзинки (лише в ремісії)

 

Приготування:

  1. Видали серцевину, наповни яблуко сиром.
  2. Запікай 15-20 хв за 170-180 °C.

 

Тижневе меню за хронічного панкреатиту

 

ДеньСніданокДругий сніданокОбідПолуденокВечеря
ПонеділокВівсянка на воді з бананомЗапечене яблуко з сиромКартопляне пюре з паровою індичою котлетою та кисільГалетне печиво та чайРисова запіканка з яблуком
ВівторокМанна каша з краплею маслаСухарик з чаємРисовий суп та відварне куряче філе, тушкований кабачокКефір нежирнийПаровий омлет (без жовтка) та морквяне пюре
СередаРис із паровим омлетомБананГречка та тушковане філе курки, буряк варенийКомпот із сухофруктів та сухарикСирна запіканка без цукру
ЧетверГарбузова каша (гарбуз + рис)Запечене яблукоОвочевий суп-пюре з гречаними тефтелями, морквяний салат (відварний)Нежирний йогуртКартопляне пюре з паровою рибою
П’ятницяСир нежирний та сухарикКисільСуп із кабачків, рис варений та куряча котлетаВідвар шипшини та галетне печивоОвочеве рагу (морква, картопля, кабачок)
СуботаПшоняна каша з гарбузомБананСуп з вермішеллю, парова індичка з овочевим пюреКомпот та білі сухаріЗапіканка з сиру та моркви
НеділяВівсянка з запеченим яблукомКефірСуп-пюре з моркви,  картопляне пюре з паровою рибною котлетоюСухофрукти (кілька шматочків чорносливу/кураги)Паровий омлет та грінка з білого хліба

 

Порада:

 

Страви можна готувати наперед на 2-3 дні, зберігаючи в холодильнику. Не варто зловживати одними й тими ж продуктами – організму потрібна обережна, але різноманітна їжа.

 

Можна змінювати:

 

  • Каші: вівсянка, рис, пшоно, гречка – чергувати.
  • М’ясо: курка, індичка, кролик, нежирна риба.
  • Овочі: морква, кабачок, буряк, гарбуз, картопля.
  • Фрукти: яблука, банани (недозрілі), трохи печеної груші.
  • Напої: кисіль, відвар шипшини, неміцний чай, компот із сухофруктів без цукру.

 

 

Уникати:

 

  • Борщу з зажаркою (можна тільки дієтичний варіант – без томатів і смаження).
  • Ковбас, сала, домашніх консерв.
  • Хліба зі свіжого тіста.
  • Квашених овочів.
  • Жирної сметани та вершкового масла в надлишку.
  • Випічки з дріжджами, тортиків, цукерок.

 

Панкреатит – це виклик, але не вирок. Правильно підібране харчування може стати твоїм найкращим союзником у щоденному житті. Навіть у межах дієти можна готувати смачні, різноманітні й безпечні страви, що підтримають здоров’я підшлункової залози та покращать самопочуття.

 

Нехай кожна тарілка буде не лише корисною, а й смачною та приносить задоволення – адже турбота про себе починається з любові до свого здоров’я.