
Тяжкий гастрит, що характеризується значним запаленням слизової оболонки шлунка, часто призводить до таких симптомів як біль в епігастральній ділянці, нудота, блювання та до ускладнень – наприклад, кровотечі. Харчова терапія відіграє ключову роль у лікуванні цих симптомів, сприянні загоєнню слизової оболонки та запобіганні можливому погіршенню стану.
Гастрит може бути гострим або хронічним, і за своєю суттю він є запаленням слизової оболонки шлунка, та може бути викликаний різними факторами:
– інфікування Helicobacter pylori (H. Pylori) – дуже розповсюджена бактеріальна причина, призводить до хронічного гастриту. [1]“Gastritis“

- зловживання нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП), що може пошкодити слизову оболонку шлунка;
- надмірне вживання алкоголю: подразнює та порушує структуру слизової оболонки шлунка;
- автоімунні реакції: коли імунна система організму атакує клітини шлунка.
Важкі та неліковані випадки можуть прогресувати до ерозивного гастриту, що спричиняє утворення до виразок та, як наслідок, кровотеч.
Рекомендації щодо харчування за наявності тяжкого гастриту
Важливо дотримуватися легкої дієти – тобто споживати продукти, які мінімізують ризик подразнення шлунка. Це нежирне м’ясо, знежирені молочні продукти, некислі фрукти та овочі: банани, диня – такі, що не мають високого рівня кислотності; приготована на пару зелень, цільнозернові продукти, наприклад, бурий рис, вівсянка тощо. Намагайся уникати надмірного вживання кави та чаю, адже вони містять кофеїн, який може підвищити кислотність тим самим спровокувавши погіршення стану.
Алкоголь, спеції, газовані напої – теж шкодять твоєму шлунку.[2]“Gastritis Diet: What to Eat and What to Avoid“

Небхідно вживати продукти, багаті на пробіотики, тому що вони допомагають відновити природний баланс кишкових бактерій, який може бути порушений під час гастриту. Корисні джерела включають:
- йогурт з живими культурами
- кефір
- квашені продукти, наприклад, капуста
За наявності бактерії H. Pylori ці продукти можуть зменшити їх кількість та розповсюдження в шлунковому середовищі.
В твоєму раціоні також мають бути продукти, що містять антиоксиданти, наприклад, ягоди, груші, яблука, морква, броколі, шпинат. Із напоїв, до прикладу, зелений чай містить катехіни, що чинять протизапальну дію. [3]“Protective effect of green tea on the risks of chronic gastritis and stomach cancer“
Необхідно не лише зважати на продукти, які ти споживаєш, а і на частоту та розмір порції. Спробуй харчуватися невеликими порціями для:
- запобігання розтягненню шлунка
- зменшення вироблення шлункової кислоти
- полегшення таких симптомів, як здуття живота та біль
Це може бути до 5-6 невеликих прийомів їжі протягом дня.[4]“Gastritis Diet Treatment Plan: What Foods to Eat & Avoid“
Підтримуй свій водний баланс та піклуйся про те, щоб тобою вживалися правильні напої. Гідратація, тобто насичення організму рідиною, сприяє травленню та здоров’ю слизової оболонки.
Рекомендовано пити воду, трав’яні чаї, наприклад, ромашковий або імбирний чай.
Продукти та речовини, яких слід уникати
- Гостра їжа: може подразнювати слизову оболонку шлунка
- Кисла їжа: така як цитрусові та помідори – підвищує загальну кислотність
- Смажене та жирне: уповільнює спорожнення шлунка та збільшує вироблення кислоти
- Напої з кофеїном: стимулюють секрецію кислоти.
- Алкоголь та тютюн: обидва можуть пошкодити слизову оболонку шлунка
Обмеження цих факторів може значно зменшити тяжкість симптомів.
Додаткові поради для покращення способу життя
- Уникай вживання їжі за 2-3 години до сну, щоб мінімізувати нічний рефлюкс. Така звичка корисна за будь-якого стану здоров’я, адже в нічну годину шлунок теж має відпочивати, аби на ранок тобі була змога прокинутися без важкості та здуття.
- Практикуй зниження стресу, так як він стимулює вироблення кислоти. Можуть допомогти такі техніки, як діафрагмальне дихання або легка йога.
- Кинь палити: нікотин погіршує кровотік у слизовій оболонці шлунка та сприяє секреції кислоти.
Важливо зауважити
Тяжкий гастрит, особливо автоімунний або ерозивний типи, може призвести до мальабсорбції.
!Мальабсорбція – це стан, за якого в тонкій кишці поживні речовини або взагалі не всмоктуються, або це відбувається на недостатньому рівні.
Вітамін B12
- Парієтальні клітини шлунка – певні частини його епітелію виробляють речовини, необхідні для абсорбції B12, а автоімунний гастрит чи хронічне вживання ІПП (інгібітори протонної помпи) можуть порушити цей процес.
Інгібітори протонної помпи – група медичних препаратів, які діють на пригнічення вироблення шлунком соку для перетравлення. Використовуються у лікуванні певних видів гастриту.
Рекомендація: Перевір сироватковий рівень B12 – результати має інтерпретувати лікар, який за необхідності може призначити препарати для його корекції.
- Хронічний гастрит може призвести до прихованої кровотечі та залізодефіцитної анемії.
Прийом добавок має контролюватися лабораторними дослідженнями та вводитися разом з вітаміном С для покращення абсорбції (уникай споживання цитрусових за наявності активного гастриту – обирай продукти, багаті на залізо, такі як нежирне м’ясо та шпинат).

- Необхідний для поділу та відновлення клітин, міститься в бобових, збагачених злаках (вибирай знежирені, некислі), темній листовій зелені.
Важливо контролювати рівень гомоцистеїну за наявності хронічного гастриту – твій лікар призначить тобі відповідний аналіз, якщо ти перебуваєш у групі ризику.
Коли варто звернутися до лікаря або дієтолога
Проконсультуйся з гастроентерологом або дієтологом, якщо:
- Помічаєш ознаки анемії (втома, бліда шкіра)
- Спостерігається втрата ваги або недоїдання
- Ти довгостроково приймаєш ІПП або НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати)
Харчова та медикаментозна терапія повинна бути індивідуалізованою, враховуючи на анамнез та резульатати аналізів,особливо для пацієнтів із супутнім діабетом, целіакією або ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).
Тяжкий гастрит вимагає багатопрофільного підходу до лікування. Харчова терапія може зменшити запалення, захистити слизову оболонку шлунка та поповнити основні дефіцити. Дієта, багата на легкозасвоювані, не подразнюючі, протизапальні та підтримуючі мікробіом продукти дуже важлива в цьому питанні, і хоч вона сама не може замінити медикаментозне лікування – це є важливим компонентом одужання та контролю симптомів.