Будь здорова!

Як куркума може принести користь здоров’ю

 

Яскраво-жовта куркума, що належить до сімейства імбирних та яку ще називають індійським шафраном, походить з рослини Curcuma longa й в природних умовах росте у південно-східній Азії.

 

Вже протягом століть куркума використовується в медицині та індійській кухні. Відомою її зробив природний пігмент куркумін (саме він надає куркумі жовтого кольору), що входить до складу цієї спеції. До того ж куркумін – потужний антиоксидант, який має протизапальні властивості. Він може знижувати ризик розвитку захворювань, як-то діабет 2-го типу, хвороби серця. Дослідження проводились на тваринах або in vitro (на людських клітинах у чашках Петрі).

 

Спеції та добавки з куркуми виготовляють з подрібненого кореня рослини. У більшості досліджень цієї рослини використовують екстракт куркуми, який містить переважно сам куркумін, причому дозування зазвичай перевищує 1 г на день. Таких рівнів важко досягти, просто вживаючи куркуму як спецію. Ось чому деякі люди обирають харчову добавку.

 

Читайте далі, щоб дізнатися про можливі переваги куркуми для здоров’я за її вживання, побічні ефекти тощо.

 

КУРКУМА МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА КЛЮЧОВІ ФАКТОРИ ПАТОГЕНЕЗУ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ

 

Метаболічний синдром (або синдром інсулінорезистентності) – це стан, який підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу, інсульту та хвороб серця. Він характеризується наявністю трьох або більше факторів ризику: високий рівень цукру в крові, тригліцеридів та артеріального тиску. Інші фактори ризику включають абдомінальне ожиріння та низький рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого холестерину).

 

Дослідження, результати якого було опубліковано у 2022 році, вивчало вплив харчових добавок з куркуміном на людей з метаболічним синдромом. Автори досліду виявили у зразках крові учасників значне зниження рівня цитокінів протягом 8 тижнів. Цей експеримент був невеликим, тому для підтвердження ефекту від вживання куркуміну потрібно заглибитись в це питання більш масштабно.[1]“Curcuminoids for Metabolic Syndrome: Meta-Analysis Evidences Toward Personalized Prevention and Treatment Management”. pmc.ncbi.nlm.nih.gov

 

КУРКУМА МОЖЕ ДОПОМОГТИ ПОЛЕГШИТИ СИМПТОМИ ДЕПРЕСІЇ ТА ТРИВОГИ

 

Депресія – це поширений і серйозний психічний розлад. Майже 7 % населення всієї планети мали хоча б один депресивний епізод протягом свого життя.[2]“Curcumin for depression: a meta-analysis”. Laura Fusar-Poli. Department of Clinical and Experimental Medicine, Psychiatry Unit, University of Catania, Catania, Italy У 2020 році на базі дев’яти досліджень впливу куркуміну, якщо його додати до стандартного лікування депресії та тривоги, у тих, хто вживав куркуму, було виявлено поліпшення симптомів. Проте оскільки вибірка була малою, результати мають інтерпретуватися з обережністю, тим паче для регіонів, де ця спеція не є звичайною

 

КУРКУМА МОЖЕ ПОЛЕГШИТИ БІЛЬ ЗА АРТРИТУ

 

Артрит – це запалення суглобів або місця з’єднання двох кісток, наприклад, коліна або ліктя. Існує багато видів артриту, кожен з яких має свою причину та лікування. Симптоми артриту включають біль у суглобах, набряк і скутість. За даними ВООЗ поширеність ревматичних хвороб (РХ) серед світової популяції складає до 1,0%. В Україні поширеність цієї хвороби становить (дані за 2015 рік) 340 випадків на 100 тис. дорослого населення, причому ревматоїдний артрит (РА) вражає переважно людей працездатного віку (20-50 років), що призводить до частої і тривалої госпіталізації, а нерідко й до інвалідизації.[3]“Ревматоїдний артрит: вчора, сьогодні, завтра”. health-ua.com

 

Оскільки куркума має протизапальні властивості, вони можуть бути корисними за запальних захворювань, зокрема, артриту. Це може допомогти зменшити біль запалення у людей з остеоартритом – найпоширенішим видом артриту.[3]“Ревматоїдний артрит: вчора, сьогодні, завтра”. health-ua.com

 

КУРКУМА МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ВІД ШКІРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

 

 

Куркума. Маска

shutterstock.com

 

Організм природним чином утворює вільні радикали, коли піддається впливу шкідливих елементів, як-то ультрафіолетові (УФ) промені та забруднення. Занадто високий рівень вільних радикалів призводить до оксидативного стресу – процесу, який спричиняє пошкодження клітин і може призвести до гіперпігментації, передчасного старіння шкіри тощо.

 

Вживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів, зокрема куркуми, може допомогти запобігти накопиченню вільних радикалів і у такий спосіб захистити клітини від пошкодження.

 

КУРКУМА ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ ПРИЩІВ НА ТІЛІ

 

Деякі дані свідчать про те, що антибактеріальні властивості куркуми можуть запобігати розвитку бактерій, які провокують появу вугрів та розвиток стафілококових інфекцій.[4]“8 переваг куркуми для здоров’я, консультація лікаря”. Медичний центр “Альтернатива”

 

ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ КУРКУМУ?

 

Куркума

freepick.com

 

Незалежно від того, чи плануєш ти зробити маску для обличчя з куркумою, чи приймати її як  харчову добавку, краще спершу проконсультуватися зі своїм лікарем або дерматологом. Щоб зрозуміти, чи не буде куркума шкодити твоєму поточному лікуванню та щоденному догляду за шкірою. Після цього ти зможеш визначитись для себе, чи будеш ти використовувати для здоров’я шкіри куркуму та як саме – місцево або приймати її перорально.

 

Куркуму використовують як спецію у кулінарії в багатьох частинах світу. Наприклад, в Індії  її традиційно додають до каррікарі, в Японії – до чаю. Куркумін, що міститься в куркумі, також входить до складу кремів та інших засобів косметики, енергетичних напоїв, мила. Багато продуктових магазинів продають куркуму у вигляді сушеної спеції.

 

Організм гірше засвоює куркумін, якщо не змішувати куркуму з чорним перцем. Тож у разі використання куркуми для приготування страв варто додавати чорний перець, щоб отримати максимальну користь для здоров’я.

 

Куркума також є жиророзчинною речовиною, тому, щоб організм її легко засвоював, потрібно їсти її з джерелом жиру, наприклад, з авокадо або сиром.

 

У ЯКІЙ ДОЗІ ВЖИВАТИ КУРКУМУ БЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЗДОРОВ’Я?

 

Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) схвалює куркуміноїди (все, що виділено з куркуми) та називає їх «загальновизнано безпечними». Добавки з куркуми, що містять 4 000-8 000 мг на день, визнані безпечними для організму людини.[5]www.fda.gov

 

КУРКУМА: РИЗИКИ ТА ПРОТИПОКАЗАННЯ

 

З усієї поваги до корисних властивостей куркуми, існують побічні ефекти та ризики, пов’язані з її вживанням перорально. Зокрема, це можливі розлади шлунково-кишкового тракту, розрідження крові, алергічні реакції.

Одним із побічних ефектів вживання куркуми може стати ураження печінки. Дослідження стосовно цього свідчать, що цей побічний ефект виникав за високих доз куркуміну в межах 250-1 800 мг на день.

 

У людей, які приймають ліки проти діабету, цукрознижувальний ефект куркуми може призвести до підвищення ризиків низького рівня цукру в крові.

 

Невідомо, чи безпечна куркума для вагітних або жінок, які годують груддю. Тому таким жінкам варто уникати прийому добавок з куркумою. Або, як мінімум, перед вживанням куркуми спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем.

 

Щодо місцевих (нанесених безпосередньо на шкіру) засобів, що містять куркуму або куркумін, показано, що в деяких випадках вони можуть викликати шкірні висипання.

 

ПІДСУМОК

 

Куркума та особливо її найактивніша сполука – куркумін – має багато науково доведених переваг для здоров’я, наприклад, потенціал для покращення здоров’я серця та профілактики хвороби Альцгеймера.

Це потужний протизапальний та антиоксидантний засіб. Він також може допомогти боротися з болем за артриту та бути корисним як додатковий засіб у лікуванні депресії.

 

Хоча ці переваги важливі, на сьогодні їх клінічне тестування обмежено через низьку біодоступність куркуміну. Тому надійних доказів користі куркуми бракує.